ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ;

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης μπορεί να επιβραδύνει (ή ακόμα και να προλάβει) την έλευση του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, καθώς διατηρώντας το μυαλό μας ενεργό και σε δράση, αποτρέπουμε την απώλεια της δύναμής του. Όπως και κάθε μυς του κορμιού μας, έτσι και το μυαλό χρειάζεται άσκηση για να παραμείνει δυνατό και υγιές, επομένως πρέπει να το χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε για να μην το χάσουμε.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Νιώθεις ότι το άγχος σε κατακλύζει στο τέλος της ημέρας; Ένας καλός τρόπος να χαλαρώσεις είναι να ανοίξεις ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να μας «ταξιδέψει», ενώ ένα ενδιαφέρον άρθρο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή στην παρούσα φάση και να μας βοηθήσει να αφήσουμε μακριά το άγχος και την πίεση της μέρας, χαλαρώνοντας. Μια έρευνα του 2019 βρήκε ότι το να διαβάσεις για 30 λεπτά έχει την ίδια επίδραση στο στρες με το να κάνεις γιόγκα για 30 λεπτά.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΦΥΙΑΣ

Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, η ανάγνωση βιβλίων – ακόμη και κόμικ- βοηθά τον εγκέφαλό να αναπτυχθεί με περισσότερους από έναν τρόπους. Τα μυθιστορήματα μας παρουσιάζουν νέες λέξεις, οι οποίες προσθέτονται στο λεξιλόγιό μας. Ένα μεγαλύτερο εύρος λεξιλογίου συνδέεται με μια υψηλότερη νοημοσύνη.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Η ανάγνωση εκπαιδεύει  και ενισχύει τους μύες της μνήμης του εγκεφάλου μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάγνωση μας αναγκάζει να είμαστε σε εγρήγορση, να δίνουμε προσοχή, να θυμόμαστε μικρές λεπτομέρειες και να ακολουθούμε μια σειρά από λέξεις για ώρες ολόκληρες κάθε φορά.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Η έκθεση σε ένα δημοσιευμένο, καλογραμμένο κείμενο έχει εμφανή επιρροή στην ικανότητα ενός ανθρώπου να συντάσσει δικό του κείμενο, μιας και παρατηρεί το ρυθμό, τη ροή και τον τρόπο γραφής άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γράφει κάποιος, με τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός επηρεάζεται από έναν άλλο και ένας ζωγράφος χρησιμοποιεί τις τεχνικές που έχουν θεμελιώσει προηγουμένως άλλοι ζωγράφοι.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αν κάποιος θέλει να διαβάζει βιβλία, αλλά δεν έχει πολλά χρήματα να ξοδέψει για την αγορά τους, μπορεί να επισκεφτεί μια τοπική βιβλιοθήκη και να χρησιμοποιήσει δωρεάν τα βιβλία που παραμένουν εκεί σκονισμένα. Οι βιβλιοθήκες γενικά έχουν βιβλία όλων των ειδών, για όλες τις ηλικίες κι όλα τα γούστα, επομένως δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από υλικό. Επίσης, υπάρχουν και πολλές πηγές στο διαδίκτυο από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε υλικό ή να κατεβάσουμε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχει λύση για όλους όσους θέλουν πραγματικά να διαβάσουν βιβλία, να επωφεληθούν από τα πολλά οφέλη της ανάγνωσης και να αφεθούν στην μαγεία της!