ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α΄

«ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»

Η ιατρική είναι ένας κλάδος πιο επίκαιρος από ποτέ και η πανδημία που μαστίζει τον κόσμο την καθιστά επιτακτική. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, με όσα συμβαίνουν, κινητοποιήθηκαν κι επιθυμούν να προσφέρουν. Όσο πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις τόσο περισσότερο αγχώνονται για την σχολή επιλογής τους. Η πανδημία ανέτρεψε πολλά δεδομένα κι επέφερε αλλαγές, που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία δεκαετία για να συντελεστούν. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία όσοι διεκδικούν μελλοντικά μια θέση εργασίας να είναι εφοδιασμένοι κι ενημερωμένοι για τα επαγγέλματα του μέλλοντος που σχετίζονται με την ιατρική. Η τεχνολογία και η εξειδίκευση δημιουργούν νέες τάσεις και το μέλλον προμηνύεται συναρπαστικό.

Νανοτεχνολογία

Ως Νανοτεχνολογία ορίζεται η επιστήμη, η μηχανική και η τεχνολογία στην νανοκλίμακα, δηλαδή στην κλίμακα διαστάσεων από 1 έως 100nm. Με άλλα λόγια οι λεγόμενες Νανοεπιστήμες και η Νανοτεχνολογία είναι η μελέτη και η χρήση εφαρμογών εξαιρετικά μικρών διαστάσεων σε πολλά επιστημονικά πεδία. Οι ερευνητές αναπτύσσουν νανοσωματίδια στο μέγεθος ενός μορίου που μπορούν να διοχετεύσουν ένα φάρμακο απευθείας στα κύτταρα του σώματος. Για παράδειγμα, μια δόση χημειοθεραπείας θα μπορεί να επιλέγει να επιτεθεί μόνο σε καρκινικά κύτταρα, διατηρώντας τα υγιή κύτταρα ανέγγιχτα.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών.

Τεχνητή νοημοσύνη κατά του COVID-19

Στην περίπτωση του COVID-19, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί σε συσκευές θερμικής απεικόνισης σε αεροδρόμια και αλλού. Στην ιατρική, η ΤΝ μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διάγνωση του κορονοϊού μέσω της χρήσης αλγορίθμων που μελετούν υπολογιστικές τομογραφίες θώρακα. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού μέσω της παροχή δεδομένων.

Υγεία

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ευφυές πρόγραμμα που εντοπίζει περιστατικά καρδιακής προσβολής στις κλήσεις άμεσης βοήθειας, και μάλιστα ταχύτερα από τους ειδικούς στο τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης. Επίσης, το συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, KConnect επιτρέπει την αποτελεσματική αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών μέσω της ανάλυσης ιατρικών κειμένων και της ανάπτυξης υπηρεσιών αναζήτησης.

Εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα είναι μια ευρεία έννοια, που περιγράφεται ως μια προηγμένη μορφή της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή. Δεν αφορά μόνο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις ταινίες.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές και η πρακτική της εικονικής πραγματικότητας προσελκύουν το ενδιαφέρον ερευνητών, καθώς αποτελεί πηγή έρευνας   σε  βάσεις δεδομένων που αφορούν την αποκατάσταση ασθενών. Ο εικονικός κόσμος θεραπείας και αποκατάστασης είναι φτιαγμένος τόσο για ενήλικες όσο  και για παιδιά. Λειτουργεί θεραπευτικά, μέσα από ένα πλαίσιο ψυχαγωγίας. Eίναι ένα  ισχυρό  μέσο βιοανατροφοδότησης, καθώς δίνει την ευκαιρία μέσω των εφαρμογών για ταυτόχρονη βελτίωση γνωσιακών και κινητικών  ελλειμάτων. Η μέθοδος  αυτή αποτελεί έναν επικουρικό τρόπο στο πρόγραμμα  αποκατάστασης  σε διάφορες παθήσεις, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος Parkinson, Gullian Barre, εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία ή και τετραπληγία.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Έντονη είναι η εμφάνιση της επαυξημένης πραγματικότητας. Η τεχνολογία Augmented Reality ή αλλιώς επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς ενισχυμένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις κινητές συσκευές. Επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος, του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα είδος χειρουργικού πλοηγού που θα κατευθύνει τα χέρια των γιατρών, κατά τη διάρκεια των πιο ευαίσθητων σημείων της επέμβασης, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες. Έχουν κατασκευάσει μια συσκευή, ένα υβρίδιο δύο ειδών μασκών, μέσω της οποίας σημαντικά δεδομένα του ασθενή είναι διαθέσιμα στο οπτικό πεδίο του χειρουργού για να αυξηθεί η ακρίβεια της επέμβασης και να μειωθεί ο χρόνος απόκρισής του.

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Η τρισδιάστατη εκτύπωση ή διαφορετικά το 3D printing παρέχει  τη δυνατότητα για καινοτομία και την ευκαιρία στους ιατρούς χειρούργους να βελτιώσουν το προεγχειρητικό πλάνο τους και να δώσουν σημασία στη λεπτομέρεια. Έτσι, η διεγχειρητική διαδικασία γίνεται πλέον συγκεκριμένα κι εξατομικευμένα. Όποιο μέρος της ανατομίας φαίνεται σε μια ιατρική απεικόνιση (π.χ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία) μπορεί να αντιγραφεί και να εκτυπωθεί σε βιοσυμβατό ή μη υλικό. Ενδεικτικά, χειρούργοι στην Ουαλία χρησιμοποίησαν 3D-printer για να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο ενός 29χρονου, ο οποίος είχε σπάσει το αριστερό ζυγωματικό, την άνω γνάθο, τις οφθαλμικές κόγχες και το κρανίο του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Οι ασπίδες προστασίας προσώπου έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί από διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα επειγόντων. Ακόμα, μια ομάδα διάσωσης ζώων που ονομάζεται “The Animal Avengers” βοήθησε τον Freddy, μια χελώνα που έπεσε θύμα φωτιάς στην Βραζιλία να ζήσει και να γίνει η πρώτη χελώνα, η οποία θα έχει καβούκι φτιαγμένο με 3D printer.