Αλλαγές στο Λύκειο

Αλλαγές στο Λύκειο

ΑΡΧΙΚΗ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Οι αλλαγές στο Λύκειο ξεκινούν με την εισαγωγή του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων για την αξιολόγηση των μαθητών από το έτος 2020-2021. Η Α’ Λυκείου καλείται να δώσει ενδοσχολικές εξετάσεις με θέματα που κληρώνονται από την Τράπεζα Θεμάτων και θα αφορούν το 50% των θεμάτων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται με θέματα των εκπαιδευτικών της εκάστοτε σχολικής μονάδας.

 

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα μαθήματα που θα εξεταστούν γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου των Γενικών Λυκείων είναι τα ακόλουθα:

  • Ιστορία
  • Αρχαία ελληνικά
  • Νεοελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία
  • Άλγεβρα
  • Γεωμετρία
  • Φυσική
  • Χημεία
  • Αγγλικά

Στα ίδια μαθήματα, χωρίς τα Αρχαία ελληνικά, θα εξεταστούν οι μαθητές της Α’ Λυκείου ΕΠΑΛ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δημοσιοποίησε τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για την Α’ λυκείου. Αυτά προστέθηκαν σε όσα υπήρχαν από την Τράπεζα Θεμάτων του 2014.

Η αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων θα γίνει σταδιακά. Από το έτος 2021-2022 για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β’ Λυκείου και από το έτος 2022-2023 για τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ λυκείου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα δίνονται με ενιαίο σύστημα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Τα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι τέσσερα (4). Δύο από αυτά ανά επιστημονικό πεδίο έχουν συντελεστή βαρύτητας.

Συγκεκριμένα, τα Αρχαία ελληνικά και η Ιστορία για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών έχουν συντελεστές 1,3 και 0,7 αντίστοιχα. Ομοίως,  τα Μαθηματικά και η Φυσική για το πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Η Βιολογία και η Χημεία για τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής καθώς και τα Μαθηματικά και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Θεσπίστηκε ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία θα προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων ανά επιστημονικό πεδίο. Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα ορίσει το εύρος στο οποίο θα κυμαίνεται το ποσοστό του μέσου όρου, πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων θα ανακοινώνεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δίνεται η δυνατότητα παράλληλου μηχανογραφικού για τους τελειόφοιτους ή τους  υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που επιθυμούν να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ. Η εισαγωγή τους γίνεται βάσει του βαθμού του απολυτηρίου τους.

 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Από το έτος 2022 τα Λατινικά αντικαθιστούν την Κοινωνιολογία στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το 2022 θα ισχύσει νέος τρόπος υποβολής μηχανογραφικού. Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό σχολών. Όσοι δεν επιτύχουν, θα συμμετέχουν στο δεύτερο στάδιο. Σε αυτό, οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τμήματα που έχουν κενές θέσεις, χωρίς να περιορίζονται αναφορικά με τον αριθμό επιλογών.