ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

 

Γεωμετρία, ένα μάθημα τόσο υποτιμημένο. Όχι μόνο στη συνείδηση των μαθητών, αλλά και των μαθηματικών.

 

Οι μαθητές Λυκείου δεν του δίνουν την απαραίτητη προσοχή, καθώς δεν αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Οι καθηγητές μαθηματικών, ακόμη και όσοι διδάσκουν στο Γυμνάσιο, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη διδασκαλία της, μιας και έτσι προστάζει η διδακτέα -από το Υπουργείο- ύλη.

 

Για ποιο λόγο, όμως, είναι χρήσιμη;

 

Γεωμετρία και Φυσική

Ξεκινώντας από τα υπόλοιπα μαθήματα και συγκεκριμένα τις θετικές επιστήμες, χωρίς τη γνώση της Γεωμετρίας οι μαθητές αδυνατούν να λύσουν τις ασκήσεις της Φυσικής.

 

Γεωμετρία και Έκθεση

Προέκτεινε το ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ, ώστε να τέμνει στο σημείο Δ το ευθύγραμμο τμήμα ΕΖ. Οι μαθητές ακούν την εκφώνηση. Βγάζουν χάρακες, στυλό και αρχίζουν να τραβούν γραμμές για να ικανοποιήσουν απλώς τον καθηγητή τους. Θέλουν να λύσουν την άσκηση. Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός μιας τέτοιας άσκησης;

Η Γεωμετρία μας κάνει να φανταζόμαστε πιθανά σχήματα ή τμήματα. Αυτό οξύνει τη φαντασία των μαθητών και διεγείρει τη σκέψη τους. Συνεπώς, βοηθάει τους μαθητές σε ένα άλλο μάθημα που δεν φαντάζονται· Την Έκθεση.

 

Γεωμετρία και Αρχαίοι Έλληνες

Στον γεωμετρικό τρόπο σκέψης οφείλεται ο αρχαίος ελληνικός μαθηματικός τρόπος σκέψης. Εδώ, να κάνουμε μια σημαντική υποσημείωση και να θυμηθούμε ότι μάθαμε την Άλγεβρα από τους Άραβες.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν οξυμένη αντίληψη χάρη στη γεωμετρική πρόοδο. Μπορούσαν με ελάχιστα μέσα, να κάνουν τόσο ακριβείς υπολογισμούς, που στη σημερινή εποχή μας τους παρέχουν οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί η Google. Όλοι γνωρίζουμε το ισοσκελές τρίγωνο που δημιουργεί ο ναός του Ηφαίστου στο Θησείο με το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Επίσης, ισοσκελές τρίγωνο αποτελούν τα σημεία Ακρόπολη, Ναός Αφαίας στην Αίγινα και Ναός Απόλλωνα στους Δελφούς.

 

Μήπως πρέπει να απομακρυνθούμε από τη στείρα αποστήθιση και να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να οξύνουν την αντιληπτική τους ικανότητα και να ερεθίσουν τη φαντασία τους;