Κοιτώντας Ψηλά

Αστρονομία, ένα ιδιαίτερο μάθημα – “Κοιτώντας Ψηλά”

Θετικές επιστήμες, μαθήματα δύσκολα, μαθήματα που όσο  και να μελετάς σε δυσκολεύουν. Προσπαθείς βασισμένος στα θεωρήματα που έμαθες να λύσεις ασκήσεις,

Ασκήσεις που μόνο ο εμπνευστής τους φαίνεται ικανός να τις λύσει, “κοιτώντας ψηλά”.

Σήμερα, όμως, δε θα αναλύσουμε τη χρησιμότητα τους, αλλά γιατί πρέπει να στραφούμε ακόμα περισσότερο σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση τους.

Αστρονομία ! ! ! !

Επιστήμη που μπορεί στην Ελλάδα κάποιος να ακολουθήσει μέσω του Μαθηματικού (ή ακόμα καλύτερα) και του Φυσικού κλάδου.

Για να δούμε σε ποια πεδία θα μας φανεί χρήσιμο αυτό το μάθημα.

 

Διάστημα

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επικοινωνίες στηρίζονται σε μέσα τα οποία δεν ανιχνεύονται με γυμνό μάτι (δορυφόροι). Περιστρέφονται γύρω από τον μικρό μας πλανήτη καλύπτοντας ποικίλες ανάγκες, όπως η επικοινωνία και η ενημέρωση.

Πριν λίγες ημέρες, πέρασε αρκετά κοντά για τα δεδομένα του διαστήματος, ένας βράχος σε μέγεθος σπιτιού. Μόλις πριν 4 ημέρες έγινε αντιληπτός. Φυσικά, δεν υπήρξε πρόσκρουση! Η ενασχόλησή μας, όμως, με το διάστημα είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Ας κοιτάξουμε ψηλά!

 

Αύριο

Αν παρουσιαστεί απειλή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αποτρέψουμε.

Οι πόροι του πλανήτη σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθυσμού, δεν επαρκούν. Οι πιο φιλόδοξοι μιλούν για αποίκηση άλλων πλανητών. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο, αλλά ποιος φανταζόταν πριν 200 χρόνια ότι θα είχαμε στείλει στον αδερφό της Γης, τον Άρη, ερευνητικά σκάφη.

 

Άλλωστε ο μεγάλος Stephen Hawking μας προειδοποίησε ότι η επιβίωση της  ανθρωπότητας είναι μονόδρομος να αναζητηθεί στο διάστημα.

Πώς μπορούμε εμείς να το αμφισβητήσουμε;