Ποια σχολή να επιλέξω;

Ποια σχολή να επιλέξω; 

Πλησιάζει η ώρα των μηχανογραφικών…. Δε μου φτάνει η αγωνία των εξετάσεων, έχω και στο πίσω μέρος του μυαλού μου ποια σχολή να επιλέξω και με ποια προτεραιότητα.

«Επαγγελματικός Προσανατολισμός», μου έλεγαν είναι το κλειδί! Δεν αντιλέγω, με βοήθησε. Μου λύθηκαν απορίες, μα και πάλι οι σχολές είναι τόσες πολλές…

Πού θα περάσω; Τι θα κάνω αργότερα;

Είμαι 17 ετών, μπορώ να ξέρω τι επάγγελμα θα κάνω;

Τα ερωτήματα αυτά και άλλα παρόμοια, στριφογυρίζουν στο μυαλό των μαθητών αυτή την περίοδο.

Ας προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε, ώστε να τους βοηθήσουμε, λίγο πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Αρχικά, κάθε σου απορία είναι δικαιολογημένη, αγαπητέ μαθητή. Δεν είναι δυνατόν στα 17 σου έτη να επιλέξεις επάγγελμα, ίσως ούτε στα 27. Με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου διαλέγεις σπουδές. Αυτή είναι μία μικρή αρχή. Θα τις συνδυάσεις με τις υπόλοιπες πιστοποιημένες γνώσεις που θα έχεις αποκτήσει (γλώσσες, Η/Υ, μεταπτυχιακό) για να κάνεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι απαραίτητη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί από μόνη της για να σου εξασφαλίσει το μέλλον. Η συνεχής προσπάθειά σου και αναζήτηση θα σου φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος, μην ξεχνάς, ότι στην Ευρώπη οι ενήλικες κατά την διάρκεια της καριέρας τους αλλάζουν 3-4 επαγγέλματα -εξαίρεση αποτελούν τα σώματα ασφαλείας-. Ακολούθησε, λοιπόν, τις επιθυμίες σου, πάλεψε γι’ αυτές και θα γίνεις αυτό που ονειρευόσουν, ακόμα κι αν δεν πέρασες στην πρώτη επιλογή σου ! ! !