ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑ…. ΤΙ;

 Η τελευταία χρονιά ήταν πιο δύσκολη μα πέρασε και αυτή. Τα μαθήματα πιο απαιτητικά, οι ώρες διαβάσματος περισσότερες. Το διαδικτυακό μου φροντιστήριο ήταν εκεί, όπως και η οικογένειά μου. Σκόρπιες σκέψεις με περιτριγυρίζουν…Και τώρα που πέρασα στο Πανεπιστήμιο τι θα κάνω;

«Πέρασα σε σχολή που ήταν στις πρώτες προτιμήσεις μου, αλλά τώρα τι θα κάνω;

Θα έχει αξία σε 4-5 χρόνια το πτυχίο μου ή οι εξελίξεις θα με «ξεπεράσουν»;

Θα είναι το επάγγελμα που θέλω να κάνω σε λίγα χρόνια ακόμη σε ζήτηση;

Έκανα τη σωστή επιλογή;»

 

Οι μαθητές δικαίως έχουν ερωτήματα στο μυαλό τους! Ας τους δώσουμε απαντήσεις που πιθανότατα δεν έχουν σκεφτεί λόγω απειρίας κι ελπίζουμε να τους βοηθήσουμε.

Αρχικά, αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια ανεξάρτητα αν πέρασαν και σε ποια σχολή.

Στη ζωή οι διαδικασίες αντιμετωπίζονται σταδιακά. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις ως φοιτητής είναι να γραφτείς στη σχολή εισαγωγής σου, να παρακολουθείς τα μαθήματα και να επιτυγχάνεις στις εξεταστικές.

Κάθε σχολή προσφέρει διάφορες κατευθύνσεις. Επομένως, θα δεις ορισμένες επιλογές που πιθανώς δεν είχες φανταστεί. Αρκεί να ακολουθήσεις αυτό που σου αρέσει για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες των μαθημάτων.

Ναι, το πτυχίο σου  θα έχει αξία και σε 10, 20, 30 χρόνια. Μην προσκολλάσαι σε στερεότυπα, η τεχνολογία έχει απλοποιήσει την καθημερινότητα και τα επαγγέλματα και με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης όλοι οι κλάδοι θα έχουν περαιτέρω ζήτηση.

Το πτυχίο είναι μόνο η αρχή, απαραίτητη για να σου «ανοίξουν» οι πόρτες της αγοράς εργασίας. Όμως, η προσπάθεια είναι συνεχής. Η επιμόρφωση είναι αναγκαία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Θα κάνεις σεμινάρια, θα μάθεις κι άλλη ξένη γλώσσα.

Αλλά αυτά που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις είναι τα λεγόμενα “soft skills”, δηλαδή οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες, η κριτική σου ικανότητα, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου και επίλυσης προβλημάτων, η τιμιότητα, η προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες, η εργατικότητα, η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα, οι ηγετικές σου ικανότητες αλλά και η προσοχή στη λεπτομέρεια.

Όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αναζητούσαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να αναζητούν οι εταιρείες ανά την υφήλιο.

Καλή τύχη στο νέο σου ξεκίνημα ! ! !