Επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Επιστροφή στο σχολείο

Τα σχολεία ανοίγουν εκ νέου και η επιστροφή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον γεγονός! Είναι, επίσης, πραγματικότητα πως τα παιδιά θέλουν κάποιες εβδομάδες ως την οριστική επαναπροσαρμογή. Αυτές τις πρώτες μέρες του σχολείου, η ρουτίνα τους αλλάζει άρδην και έχουν ανάγκη από μια ήπια προσαρμογή σε ένα πιο δομημένο πρόγραμμα. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές ώστε να βοηθήσεις ευκολότερα στην πιο ομαλή μετάβασή τους.

Βοήθεια στην καθημερινή ρουτίνα

Αυτές τις πρώτες μέρες το παιδί θα προσπαθεί να ξαναβρεί τα «πατήματά» του. Δώσε του τη βοήθειά σου σε κάποια ζητήματα ρουτίνας. Για παράδειγμα, φτιάξτε μαζί την τσάντα ή διαλέξτε από κοινού ρούχα από το προηγούμενο βράδυ.

Θετική κουβέντα για το σχολείο

Τις πρώτες ημέρες της επιστροφής είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια… γκρίνια. Εσύ, δώσε έμφαση στα θετικά της επιστροφής, όπως η συνάντηση με φίλους, οι νέες δραστηριότητες και τα αγαπημένα του μαθήματα.

Ακρόαση ανησυχιών

Ενθάρρυνε το παιδί να εκφράσει τυχόν άγχη ή φόβους του για τη νέα σχολική χρονιά και προσπάθησε να το καθησυχάζεις.

Μικρές επαναλήψεις

Για την επιστροφή στο σχολείο, μια ήπια επανάληψη της ύλης του προηγούμενου έτους δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Κάνουν το παιδί να νιώσει έτοιμο και να φρεσκάρει τη μνήμη του.

Ήσυχος χώρος μελέτης

Φτιάξε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρος όπου το παιδί μπορεί να κάνει τα μαθήματά του χωρίς περισπασμούς. Επιπλέον, θα βοηθήσει αν καθορίσεις μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για μελέτη, ώστε το παιδί να αποκτήσει σταθερή ρουτίνα.

Διαχείριση κοινωνικών καταστάσεων

Κάντε κουβέντα για το πώς να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις στην επιστροφή στο σχολείο, όπως οι νέες φιλίες ή οι πιθανές συγκρούσεις με συμμαθητές.

Γνώση των σχολικών δραστηριοτήτων

Μάθε από το σχολείο για το πρόγραμμα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τους κανονισμούς.

Ενθάρρυνση της ανοιχτής επικοινωνίας με τους δασκάλους

Να έχεις πάντα καλή σχέση με τους δασκάλους και ενθαρρύνεις το παιδί να τους μιλάει σε περίπτωση ανάγκης.

Προετοιμασία υγιεινών γευμάτων

Φρόντισε ώστε το παιδί να καταναλώνει ισορροπημένα γεύματα που ενισχύουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση.

Προώθηση της φυσικής άσκησης

Ενθάρρυνε την άσκηση μέσα από παιχνίδια ή αθλήματα που του αρέσουν.

Μακριά από πίεση

Να έχεις υπομονή και να καταλαβαίνεις ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστεί ξανά στο σχολικό περιβάλλον.

Έπαινος της προσπάθειας

Να λες «μπράβο» για την προσπάθεια και όχι μόνο για τα αποτελέσματα.

Χρόνος για συζητήσεις

Ειδικά τις πρώτες ημέρες να αφιερώνεις καθημερινά χρόνο ρωτώντας το παιδί πώς πέρασε στο σχολείο και να συζητάτε πιθανές ανησυχίες.

Ενθάρρυνση της θετικής σκέψης

Να του μιλάς για τα θετικά στοιχεία της σχολικής ζωής και τις ευκαιρίες για μάθηση, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και δημιουργία νέων φιλιών.

            Το emathimata.gr είναι εδώ και για την επιστροφή και για την… παραμονή στο σχολείο!

Κάθε επιστροφή στο σχολείο, είναι ιδιαίτερη για όλους: παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Το ίδιο ισχύει και ολόκληρη τη σχολική χρονιά όμως! Αν θέλεις κι εσύ το καλύτερο για το παιδί σου και μια πλήρως εποικοδομητική χρονιά για αυτό, είμαστε εδώ σένα! Εφόσον θες να συμβαδίσεις με το πνεύμα της εποχής και με τα νέα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης, γνώρισε το ψηφιακό φροντιστήριο emathimata.gr! Για οποιαδήποτε υποστήριξη, τα προγράμματα σπουδών μας θα καλύψουν κάθε σου ανάγκη: από την Α’ Γυμνασίου μέχρι τις Οικονομικές και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, σε εμάς θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Η εμπειρία μας σχεδόν σε κάθε πτυχή της μέσης εκπαίδευσης, στις ξένες γλώσσες και στους Η/Υ αποτελεί απόλυτο εχέγγυο επιτυχίας. Άλλωστε, στοχεύουμε στο να κάνουμε τα μαθήματα πιο προσιτά από ποτέ, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και δίνοντας λύση σε κάθε σου ανάγκη!

Τηλέφωνο: 211 419 2262