Πώς μαθαίνει καλύτερα το παιδί μου;
Οι τύποι μάθησης
Έρευνες δείχνουν πως το μαθησιακό στυλ των παιδιών αρχίζει και διακρίνεται στις ηλικίες των 6 ή 7 χρόνων.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι:
Οπτικός τύπος
Το παιδί που χρησιμοποιεί πιο πολύ τον οπτικό τύπο μάθησης, μαθαίνει κυρίως μέσω της όρασης. Του αρέσει να απεικονίζει τα πράγματα, έχει ανεπτυγμένη φαντασία και μαθαίνει μέσα από εικόνες .Τα παιδιά που είναι οπτικοί τύποι, τείνουν να παρατηρούν τη γλώσσα του σώματος του γονιού ή του δασκάλου αλλά και τις εκφράσεις των προσώπων τους. Μαθαίνουν πιο εύκολα μέσω της αναπαράστασης και της περιγραφής. Εάν το παιδί βρεθεί με ένα κείμενο μπροστά του, πρέπει να το παροτρύνουμε να υπογραμμίσει τα σημαντικά στοιχεία, να κάνει σχήματα, να κυκλώσει λέξεις, προκειμένου να συγκρατήσει ευκολότερα τις πληροφορίες.
Ακουστικός τύπος
Το παιδί που χρησιμοποιεί πιο πολύ τον ακουστικό τύπο μάθησης μαθαίνει ευκολότερα όταν ακούει το μάθημα, δηλαδή σε διαλέξεις και σε αίθουσες διδασκαλίας .Αντιλαμβάνεται εύκολα έννοιες, θυμάται με ακρίβεια ημερομηνίες και ονόματα, καταλαβαίνει το μάθημα μόνο όταν του το εξηγούν προφορικά. Η ηχογράφηση των μαθημάτων και η μετέπειτα χρήση της μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην κατάκτηση της γνώσης. Καλό θα ήταν το παιδί να χρησιμοποιεί βιβλία που του επιτρέπουν να τα ακούει αντί να τα διαβάζει.
Κιναισθητικός τύπος
Το παιδί που χρησιμοποιεί πιο πολύ τον κιναισθητικό τύπο μάθησης μαθαίνει χρησιμοποιώντας την εξάσκηση και την εμπειρία. Απολαμβάνει δραστηριότητες που επιτρέπουν τη συνεχόμενη κίνηση και συνήθως δυσκολεύεται να μείνει σε μια θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Χρησιμοποιεί τα χέρια του όταν μιλά και του αρέσει να κινείται ενώ μελετά. Αυτή η τεχνική τον βοηθάει να απομνημονεύσει καλύτερα τις πληροφορίες που διαβάζει. Επίσης καλό θα ήταν μετά από κάθε διάλειμμα που κάνει ο μαθητής, να αλλάζει το χώρο διαβάσματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τύπος μάθησης. Έχοντας την απαραίτητη γνώση μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να αυξήσει τα κίνητρά του για διάβασμα!